tirsdag den 15. januar 2008

Adobe Lightroom Workflow - Develop II

I sidste artikkel så vi på et forholdsvist enkelt billede taget i høj sol med blå himmel. Denne gang er det et efterårsbillede en overskyet dag. Billedet er et udsnit af efterårsskoven med med de røde, gule og grønne farver, som er så karakteristiske for det tidlige efterår. Billedet er fra Abruzzo i Italien. Jeg vil tage følgende billede, som kun har fået den sædvanlige behandling ved input, som er at løfte saturation og vibrance en smule.



Billedet trænger til at blive beskåret lidt fra bunden for at hænge ordentligt sammen, ser jeg. Ellers er der en rimelig harmoni mellem formerne og farverne i de forskellige træer, synes jeg. Det er meningen at farverne skal tale til os og det gør de ikke rigtigt her. Det er for blegt og farverne er ikke mættede nok.



Dette er altså udgangspunktet for justeringer. Først beskæringen. Tast R på tastaturet for genvejen til crop tool.



Når jeg ser på histogrammet, så er det klart, hvorfor det ser blegt og ikke mættet ud. Det er manglen på sorte og lyse toner. Gråvejr har en tendens til at skubbe histogrammet sammen. Las os prøve auto funktionen, da dens opgave er at brede histogrammet ud.



Vi kan nu se på histogrammet, at vi har fået det bredt ud, men der er en pukkel af alt for meget lys i højtoneområdet. Det vil formentlig ikke nytte at rykke blackpoint højere op, da det ikke vil fjerne det alt for lyse. Så vi prøver at flytte på brightness indtil balancen ser rigtig ud. Derefter en justering af kontrast indtil det ønskede er nået.



Billedet kunne godt være færdigt nu, men måske "råber" stammer og grene lidt rigeligt. Altså de er temmelig lyse og kunne godt dæmpes lidt ned. Igen er det HSL værktøjet der skal bruges. Zoom in på en stamme med nogle grene og tag targetted adjustment tool for luminance og lad cursoren køren hen over stammen og vi ser på luminance, at det er blå og purple, der er problemet. Musen låses på en stamme og der trækkes nedad indtil det er passende dæmpet. Resultatet ses nu her



Billedet er nu færdigt og i normal web størrelse ser det sådan ud (click på billedet)



Altså en hurtig justering ved en vurdering af billede sammen med histogrammet.

Hans Kruse
http://www.hanskruse.com/

Ingen kommentarer: